Kontakta oss!

5 anledningar att välja skräddarsydd mjukvara

Alternativen ni som företag ställs inför när ni behöver ny mjukvara är att bygga den själv, antingen internt eller med hjälp av externa mjukvaruutvecklare, eller att använda en färdig lösning. Det finns också möjlighet att köpa standardprogramvara och sedan anpassa den efter era behov och krav. Just det är dock ett helt separat ämne.

Skräddarsydd mjukvara vs. standardlösningar

En standardlösning, eller off-the-shelf-lösning, är precis vad det låter som: en lösning som kan plockas från hyllan. Kanske inte bokstavligen en hylla i det här fallet, eftersom det fortfarande är programvara vi pratar om. Men själva lösningen finns redan, är massproducerad, tillgänglig för alla och kan köpas eller licensieras direkt. Tänk Microsoft O365, Dynamics eller SAP.

Att välja en standardlösning kan naturligtvis vara lockande (och ingen har någonsin fått sparken för att ha köpt Microsoft, eller hur?). Det innebär ofta en lägre initial kostnad och lösningen kan implementeras relativt snabbt. Som potentiell användare kan du också prata med andra företag som redan använder produkten och kan till och med få chansen att testa den innan du förbinder dig att köpa.

Visst låter det toppen? Det är det också. Standardiserade lösningar kan vara ett bra alternativ och vi är de första att berätta för våra kunder om vi ser att det redan finns en lösning på marknaden som passar deras behov. Ibland är dock det bästa alternativet att ta fram en lösning utifrån ditt företags specifika krav.

Här är fem anledningar till varför ditt företag bör överväga att investera i skräddarsydd mjukvara.

Fem anledningar att bygga egen mjukvara

1. Helt byggd efter era behov

Den första, och också ganska uppenbara, fördelen är att det helt enkelt gör att ditt företag får en unik och skräddarsydd lösning som är anpassad efter era behov och krav. Den där standardlösningen ni har tittat på är inte designad för att göra exakt det ni vill att den ska, vilket innebär att den med största sannolikhet inte är optimal för er. Detta resulterar ofta i tidiga anpassningar av produkten, något som kan vara både kostsamt och svårt, eller till och med omöjligt. När ni försöker anpassa en färdig lösning kan det leda till att oväntade problem uppstår och dessutom kan ni tvingas till komplexa och dyra uppgraderingar senare.

2. Skapar konkurrensfördelar

Att ha en lösning som är designad och utvecklad specifikt för ditt företag är något ni kan dra nytta av jämfört med de företag som använder generiska, färdiga lösningar. För hur ska ni kunna sticka ut i en bransch om ni använder exakt samma system som era konkurrenter? Med egen programvara kommer ni att göra just det.

Skräddarsydd mjukvara blir även en värdefull tillgång för företaget och ni kan till och med sälja, licensiera eller “whitelabela” den till konkurrenter. Men oavsett vad ni gör kommer det att öka företagets värde och kan i vissa fall utgöra grunden för patent eller annan immateriell egendom som kommer stärka er balansräkning.

3. Lägre kostnader på lång sikt

Eftersom den redan från början är designad för att sömlöst kunna integreras med alla era befintliga system och processer, kan skräddarsydd mjukvara vara mer kostnadseffektiv över tid. Den kommer fortfarande att kräva en del underhåll och potentiella uppgraderingar men kostnaderna som tillkommer kommer att vara begränsade.

En färdig lösning kan ha en lägre initial kostnad, men då ni ofta tvingas investera i viss anpassning ganska snabbt, blir de där initiala kostnader kanske inte är så låga som ni hade hoppats. Eftersom säkerhetskraven dessutom ständigt ökar kan det också uppstå kostnader relaterade till regelbundna uppgraderingar och nya licenser. Något som i sin tur kan resultera i ytterligare kostnader om din personal behöver läras upp på nytt.

4. Mer flexibilitet

Mjukvara utvecklad och designad för den egna verksamheten och de egna processerna är mer skalbar, både sett till funktionalitet och volym, och flexibel. När företaget växer, frodas och utvecklas kommer era behov att förändras snabbt – vilket ofta innebär att standardlösningar inte kan hänga med i samma takt. När nya trender och teknologier dyker upp kan skräddarsydd mjukvara lättare anpassas till dessa samhällsförändringar än de standardiserade produkter som era konkurrenter sitter med. Detta innebär att er skräddarsydda programvara är mer hållbar och kan behållas i många år framöver.

5. Bättre kontroll på er data

En stor fördel med skräddarsydd mjukvaruutveckling är att ni som företag kommer att äga er egen data, något som inte alltid är fallet när det kommer till en off-the-shelf-lösning. Eftersom ni äger själva programvaran äger ni också all data och har full kontroll över den. Ni bestämmer själva säkerhetsnivån och kan få programvaran designad för att hantera datan på ett sätt som överensstämmer med organisationens behov och policies.

Många färdiga lösningar kommer istället med begränsningar när det kommer till vad ni kan göra med den data som läggs in i systemet. Ibland blir det till och med så att ni helt och hållet tvingas förlita er på leverantören för att upprätthålla säkerhetskopior och ansvara för data recovery.

Har punkterna ovan varit en ögonöppnare för dig när det kommer till skräddarsydd mjukvara? Hör av dig så kan vi prata mer om exakt vad ditt företag behöver! Eller kolla in vår andra artikel om skräddarsydd mjukvara för att få en bättre förståelse.

Du kan också ta en titt på några av de skräddarsydda lösningar som vi har utvecklat för våra kunder:

Skalbar app för effektivisering av arbetsuppgifter

Framtagning och utveckling av sökmotor för svenska lantbrukare

Osäker på om ni behöver skräddarsydd mjukvara?

Ta reda på vilka tecken det finns – och om de finns i ditt företag!
Till artikeln
Block Quote
Tillbaka