Kontakta oss!

5 tecken på att ditt företag behöver skräddarsydd mjukvara

När man hör “skräddarsydd mjukvara” tänker många direkt att det är tidskrävande, onödigt, alltför komplicerat och kanske framförallt – dyrt. Och visst, den initiala kostnaden kan bli dyrare än att förnya licensen för ert affärssystem och att komma igång kan upplevas som komplicerat (men det behöver inte vara så). Är det dock så att ditt företag faktiskt behöver skräddarsydd mjukvara är det bäst att komma till den insikten så snart som möjligt, annars kan det få negativa konsekvenser för både verksamheten och resultatet.

Så hur vet du om du behöver en anpassad lösning? Här ger vår CTO Oskar dig fem tecken på att det kan vara det bästa alternativet för ditt företag:

1. Standardiserade “off-the-shelf”-lösningar är inte för er

Ert erbjudande och era arbetsprocesser är så pass unika och komplexa att ingen av de färdiga lösningar som finns på plats i företaget, som ert affärssystem, troligen skulle fungera. Kanske har ni redan testat ett eller två standardiserade system och var förmodligen rätt nöjda med dem till att börja med. Men det är också troligt att tongångarna bland din personal har ändrats ju mer de använt systemen. De tidigare nöjda utropen har ersatts med muttranden om att systemen tar mer av deras tid än de faktiskt sparar.

2. Era arbetsprocesser är uppdelade mellan lösningar, system och personal

I det dagliga arbetet måste personalen använda flera olika stödsystem för att köra en process eller slutföra en uppgift. Det kan innebära att du laddar ner viss information från ett system, lägger in den i ett (eller varför inte två?) Excelark, filtrerar och redigerar datan för att sedan manuellt mata in den i ännu ett system. Och nu snackar vi om en bra dag, när systemet du laddar ner informationen från är igång och uppdaterat.

3. Era tidigare “quick fixes” löser inte längre era problem

Era arbetsprocesser har utvecklats i takt med att företaget har växt och det som tidigare var en quick fix och dessutom den bästa vägen framåt är definitivt inte längre det. Detta har lett till att personalen nu är frustrerad, processerna inte funkar som de ska och produktiviteten har gått ner.

4. Era system är så fulla av anpassad kod och korrigeringar att de inte längre går att uppgradera

Ni har ett affärssystem eller liknande på plats som ni har finjusterat under årens lopp med lite kod här och lite justeringar där. Troligen finns dock inget av det dokumenterat och om en nyckelperson skulle lämna företaget har ingen kvarvarande personal någon aning om hur man varken ska underhålla justeringarna eller lösa nya problem som uppstår. Och nu står ni alltså där med ett system som anpassats så mycket efter er verksamhet att ni inte kan uppgradera det längre. Ni är fast med ett system som inte bara har passerat sitt bäst-före-datum utan även definitivt sjunger på sista versen. Det här betyder inte bara att du och din personal inte kan få tillgång till nya funktioner utan även att säkerhetsuppdateringer är ett minne blott, samt att ni sitter med en hel hög med teknisk skuld.

5. Personalen jobbar för systemen istället för tvärtom

“Det hade varit bra om den här processen kunde se annorlunda ut, men systemet tillåter inte det”. Låter det här bekant? Om sättet ni jobbar på i stor utsträckning påverkas av systemen ni använder och inte av hur effektivt och smart ni utför ert arbete, är det nog dags att titta på andra alternativ.

Fick någon av ovanstående punkter dig att inse att ditt företag nog måste titta på det här med skräddarsydda lösningar? Hör av dig så tittar vi på vad som är bäst alternativ för er!

Är du redan övertygad om att du behöver en anpassad lösning? Läs då vår artikel: Skräddarsydda mjukvarusystem – fem sätt att göra det rätt.

Osäker på om skräddarsydd mjukvara är rätt för er?

Kolla då in artikeln 5 anledningar att välja skräddarsydd mjukvara.
Till artikeln
Block Quote
Tillbaka