Kontakta oss!

Varför ni ska investera i digitalisering – även under lågkonjunktur

Dagens omvärldsläge skapar en hel del oro, främst bland privatpersoner och hushåll men även en del företag har fått order om att dra åt svångremmen. Det rekryteras inte i samma omfattning, man ser sig om efter billigare leverantörer och man investerar inte i lika hög grad i verksamheten. Samtidigt finns det många, ofta stora, bolag som i tider som dessa satsar rejält och investerar stora summor pengar i främst nya digitala lösningar som kan effektivisera deras processer.  

Så hur ska man som företag tänka under en lågkonjunktur som den vi för tillfället befinner oss i? Är det bäst att ligga lågt och vänta in bättre tider? Absolut inte! Som mjukvaruleverantör är vårt mål att effektivisera våra kunders verksamheter och se till att de är väl positionerade för framtiden. Och ett av de bästa sätten att göra just det är att investera även när tiderna är jobbiga.  

Nedan kan du läsa om anledningar till att ni ska fortsätta investera för att digitalisera er verksamhet – och därmed positionera er för framtiden.  

Stå ut från mängden

Skulle det vara så att ni upplever en form av investeringsrädsla gör troligen era konkurrenter också det. Ta därför chansen att sticka ut i er bransch och digitalisera verksamheten när ingen annan gör det. Det är då stora möjligheter för er att ta fler marknadsandelar då kunderna märker att det är ni som har de nya, grymma lösningarna som underlättar deras köpupplevelse.  

Investera för framtida kostnadsbesparingar

Vi vet att ni hört det innan med det tåls att sägas igen. Att investera i digitalisering av verksamheten är en kostnadsbesparing på sikt. Visst krävs det en initial investering vilket kan kännas tufft i en lågkonjunktur. Men har ni kapitalet, tveka då inte att investera i lösningar som kommer bidra till tidsbesparingar, effektivare processer samt nöjdare personal och kunder.  

Var redo för högkonjunkturen

Konjunkturcykler kommer och går och även om ingen med säkerhet kan förutspå hur länge de varar vet man att de någon gång tar slut. Och då måste ni vara redo! Har ni ägnat en hel lågkonjunktur åt att vänta ut den kommer ni inte vara redo när ekonomin återhämtar sig och era kunder kommer tillbaka samtidigt som nya plötsligt strömmar till.

Kanske funderade ni tidigare på att automatisera er orderhantering då ni hade många nya kunder och därför svårt att hinna med inflödet av inköpsordrar? Men satte idén på paus helt enkelt därför att det ekonomiska läget bidrog till en tillbakagång? Gör inte det. Automatisera processen nu så att ni är redo att åter skala upp verksamheten snabbt när det vänder.  

Investera för att vara beredd på förändring

Vårt samhälle förändras snabbt och ibland är det till och med lågkonjunkturer eller andra oväntade händelser (tänk coronapandemin) som leder till de drastiska förändringarna. Att redan ha digitala verktyg och lösningar på plats kommer underlätta för er vid en sådan situation. Exempelvis kan digitala system förbättra säkerheten vilket gör att ni är redo för eventuella framtida cyberattacker. De gör det även möjligt för er att vara agila så att ni enklare kan skala verksamheten, både upp och ner, vid behov. Se därför till så att ni redan är väl positionerade på marknaden, annars kommer era konkurrenter springa ifrån er.  

Riskera inte att hamna i status quo

Det bästa är att kontinuerligt investera för att digitalisera verksamheten, alltifrån mindre till gigantiska projekt. Gör man inte det är risken att det blir ett nästintill övermäktigt projekt när ni väl ska dra igång och står där utan en konkret strategi för hur ni ska genomföra det. Pausar ni era digitaliseringsinitiativ på grund av en pågående lågkonjunktur är risken stor att ni har svårt att komma igång igen.

Vad ska ni annars göra under lågkonjunkturen?

Helt ärligt. Marknaden står rätt så stilla, ni behöver inte rekrytera, ni har er stabila kundbas och får inte in några nya och allt bara rullar på i samma, rätt så långsamma, tempo. Tänker man efter så är det faktiskt nu ni har tid att investera! Inte under den stundande högkonjunkturen när allt händer på samma gång. Utnyttja det stillastående läget till att kartlägga era affärsprocesser och fundera på hur ni faktiskt kan effektivisera verksamheten genom digitala lösningar. Och investera i dem!

Att investera för att digitalisera verksamheten kan komma med en viss oro, speciellt när ekonomin går trögt och omvärldslägen känns osäkert. Men vi lovar, det är värt det. Det är lite som att cykla i motvind. Det är jobbigt, det är tungt och det tar mycket energi. Men den som orkar köra på, den som i slutändan cyklar fortast och längst – det är den som kommer vara där längst fram när vinden vänder.

Har ni en digital lösning ni vill ta fram?

Då vill vi självklart höra allt om den!
Berätta allt!
Block Quote
Tillbaka