Kontakta oss!

Kartläggning av era affärsprocesser – vad är det bra för?

Digitaliseringen pågår för fullt inom i stort sett alla branscher idag. Att digitalisera och automatisera era affärsprocesser har många fördelar som tillsammans bidrar till att öka er konkurrenskraft som företag.  

Innan ni går vidare med automatisering eller digitalisering av en process bör ni först göra grundarbetet och lära känna processen i fråga. Även om det kan kännas lockande att direkt påbörja automatiseringsarbetet för att snabbt komma framåt så kan det i praktiken leda till att det tar längre tid för er att implementera en bra lösning. En trasig process som automatiseras är fortfarande en trasig process.

Genom att kartlägga era affärsprocesser kan ni:

  • Utmana processerna och tänka nytt
  • Upptäcka friktioner och överflödiga moment
  • Öka insynen i processerna och hur de hanteras
  • Fånga upp undantag till vanliga regler och rutiner  
  • Belysa om det finns olika stakeholder-perspektiv på affärsprocessen
  • Öka engagemanget bland era medarbetare

Utgå inte från system vid kartläggningen

Ett viktigt tips vi vill skicka med er är att inte utgå från system när ni kartlägger era processer. Då finns en risk att ni som organisation blandar ihop var ni befinner er med vart ni vill. Istället bör ni zooma ut och enbart titta på processen ur ett verksamhetsperspektiv. Fundera noga på processen som ni tänker digitalisera – är den verkligen optimalt uppsatt? Och passa nu verkligen på att tänka utanför boxen – istället för att göra som ni alltid har gjort.

Meta Bytes har hjälpt otaliga företag med att kartlägga sina affärsprocesser och vi har lärt oss ett och annat på vägen. Därför har vi tagit fram en steg-för-steg-guide där vi delar med oss av våra bästa tips för att kartlägga affärsprocesser.

Tveka inte att höra av er om ni har frågor eller om ni behöver hjälp under eller efter er processkartläggning.  

Block Quote
Tillbaka