Kontakta oss!

Skräddarsydda mjukvarusystem – fem sätt att göra det rätt

1. Definiera roller och arbetssätt så tidigt och tydligt som möjligt

Det kanske låter självklart, men tro oss, det är viktigt. Vem vet vilka krav som ställs på systemet? Vem fattar besluten om vilka funktioner som ska ingå eller inte? Vem kommer att ansvara för kommunikationen mellan era affärsenheter när utvecklingen drar i gång? Alla det här och mer därtill måste definieras för att allt ska gå så smidigt som möjligt.

Lika viktigt är det att se till att ha rätt intressenter involverade och att de är med på tåget. Det finns inget bättre än att utveckla ett system för orderhantering utan att tala med, ehum, de som faktiskt hanterar era ordrar.

2. Var tydlig med vad ni vill uppnå med er budget

Vad är det ni vill uppnå med systemet? Vilken utmaning är det som ska lösas? Och framför allt, vad är det ni vill kolla tillbaka på när systemet väl är i drift – medan ni firar med bubbel och tänker "Wow, vi behöver inte ta itu med det här problemet längre"? Genom att definiera detta och ständigt återkomma till det under hela utvecklingsresan kan ni se till att ni når dit ni vill komma. Extra bra är det om det går att definiera vad som ska uppnås på ett mätbart sätt. Till exempel: när vi väl har lanserat det här systemet kommer den personen att kunna ägna 20 % av sin tid åt mer givande uppgifter, i stället för att spendera den på att hantera ett återkommande problem.

3. Anpassa funktioner och förväntningar till er budget

Det här handlar om att identifiera vad ni vill att systemet ska göra och hur ni kan nå dit i tid och inom budget. När ni tittar på vad systemet kan göra är det viktigt att komma ihåg att balansera värde och affärspåverkan mot arbete och kostnad. Det är väldigt lätt att fastna på de sista 10 procenten och spendera alla pengar och ansträngningar på att lösa dem. Fokusera istället på de primära processerna. Ofta upptäcker man att det går att lösa nästan allt man behöver till en rimlig kostnad, medan om man löser precis allt garanterat kommer att spränga budgeten och även hela värdet med det nya systemet.  

4. Förstå att leveransen av systemet bara är det första steget på resan mot ständiga förbättringar

Detta innebär att du måste inse att ni inte kommer att ha allt på plats i systemet från första början - och det är okej! För att ni ska få mest valuta för pengarna bör utvecklingen av systemet ske med hjälp av agila metoder som är inriktade på iterativ utveckling och steg-för-steg-leverans, snarare än allt på en gång. Med hjälp av korta feedbackloopar ser agila arbetssätt till att utformningen av systemet snabbt anpassas till användarnas feedback och er affärsmiljö. Tänk på det så här: om du trodde att du behövde en soffa med åtta sittplatser men i själva verket bara behövde en enkel köksstol, så anpassas utformningen innan du har betalat för soffkuddarna.  

5. Hjälp ditt framtida jag – anpassa er redan idag till det som kan ske i framtiden

Här handlar det i princip om att alltid arbeta med antagandet att du inte är klar när du tror att du är klar. Och nej, vi menar inte att projektet kommer att försenas - vi menar att när den första versionen av ditt system har lanserats kommer du säkert att ha upptäckt massor av nya funktioner och användningsområden som du inte hade tänkt på när du började.

Ju mer ert nya system kan göra, desto bättre. Det viktiga är att se till att systemets utformning inte innebär att det inte kan anpassas efter nya funktioner och användningsområden i framtiden – kort sagt, att det är flexibelt och skalbart. Vi använder oss alltid av designprinciper som bygger på bästa praxis för att säkerställa framtida flexibilitet och möjligheter, därför ser vi också till att ni har detta i åtanke.

Är du osäker på om ditt företag ska använda skräddarsydda lösningar? Ta reda på om ni uppvisar tecken som tyder på att ni bör överväga skräddarsydd mjukvara.

Osäker på om skräddarsydd mjukvara är rätt för er?

Kolla då in artikeln 5 anledningar att välja skräddarsydd mjukvara.
Till artikeln
Block Quote
Tillbaka